Loslaten

Loslaten

O, wat heb ik me druk gemaakt, de laatste tijd.  Ik was steeds maar met mezelf bezig.  Alleen maar denken denken denken, mezelf onderzoeken, uitpluizen tot in de kleinste details. Ik werd gewoon niet goed van mezelf. 

Ik kon het niet uitstaan dat ik de opdracht die ik mezelf had gegeven om mijn gevoelens te onderzoeken, niet gewoon kon loslaten. Tot ik de vreselijke NEE dag had. 

Die liet me zien dat ik er even helemaal geen zin meer in had. Ik voelde me down, dat is het Engelse woord voor bedroefd.  En dan als klap op de vuurpijl, kreeg ik die uitslag in mijn gezicht. Toen werd het voor mij duidelijk dat ik weer even op aarde moest landen. Niet zoveel denken, maar gewoon weer dingen dóen! Vooral leuke dingen doen. 

Ik ben op zoek gegaan naar alles waar ik vrolijk van werd. Ik ging schilderen, boetseren, tuinieren, wandelen, rennen, in bomen klimmen, stoeien met papa, kietelen met mama, badmintonnen, turnen, dansen, rondjes draaien tot ik er duizelig bij neerviel. 

Ik vond elke dag nieuwe redenen om te lachen en me vrolijk te voelen. Ik merkte dat het in mijn hoofd een stuk rustiger werd. Ik was niet meer zo gespitst op mijn opdracht. Ik nam me voor om nog wel op te letten, maar niet meer zo heftig ermee bezig te zijn.

Toen maakte ik een afspraak met Marie-Sofie om erover te praten.  Zij voelt mij perfect aan en geeft me goede tips.

---

Hallo Marie-Sofie.

       Hai Evi, kom binnen.

Fijn dat je tijd hebt.

        Wil je chocolademelk?

Mmm, graag.

        Waar wilde je me graag over spreken?

Weet je nog dat ik graag mijn gevoelens wilde onderzoeken?

        Jazeker. Gaat dat goed?

Uh, aan de ene kant wel. Ik zie ze wel en ik voel ze wel, maar het lijkt alsof ik het moeilijk kan loslaten. Ik ben er té intensief mee bezig, snap je?

Ik herken dat gevoel wel. Het is dan alsof er niets anders meer bestaat, behalve je doel om meer over jezelf te weten te komen.

Hoe heb jij dat opgelost?

       Vertel me eerst maar eens wat je er zelf aan gedaan hebt.

Goed. Ik heb afleiding gezocht en ik ben op zoek gegaan naar alles wat ik leuk vond; ik ben gaan stoeien met papa, turnen, rennen, badmintonnen, in bomen klauteren en ook schilderen.

Dat is mooi. Om uit je hoofd te komen, ben je van alles met je lichaam gaan doen. Dat is een prima methode.

Wat heb jij zelf gedaan?

        Ik ging aan de slag met mindfulness.

Dat woord ken ik niet. Wat betekent het?

       Opmerkzaam zijn. Dus met aandacht dingen doen.

Bijvoorbeeld opmerken wat je hoort, wat je voelt of wat je proeft. Daardoor komt er weer rust in je hoofd. Ik wás toch juist bezig om op te merken wat ik allemaal voelde.  Wat is dan het verschil met wat jij bedoelt.

Je vergat om het los te laten en dan raakt je hoofd overvol.

Kun je door mindfulness makkelijker loslaten?

       Ja. Zullen we eens wat oefeningen doen?

Graag.

Hier is één rozijntje. We zijn normaal gewend om een handvol te nemen, drie keer te kauwen en het dan door te slikken, zonder dat het echt geproefd te hebben.  Nu pak je slechts één rozijn en gaat het met volle aandacht bestuderen. Kijk hoe het eruit ziet aan de buitenkant. 

Betast het tussen twee vingers en stop het dan in je mond. Laat het door je mond glijden,  zuig er op en dan pas kauw je één keer. De smaak zal nu al te proeven zijn. Kijk wat er verandert als je vaker kauwt.  Slik het dan bewust door.

Dus wat ik normaal onbewust doen, moet ik nu bewust doen.

        Precies.

Oké, ik begin. De rozijn voelt klein, rimpelig, zacht, soepel en warm tussen mijn vingers. Nu kriebelt ie tegen mijn verhemelte en voelt wat ruw op mijn tong. Als ik kauw dan proef ik wat ik nog nooit eerder heb geproefd; de smaak is zo ongelooflijk sterk, een ware smaaksensatie! 

Jee, wat bijzonder. Nu ga ik ‘m doorslikken, mijn tong beweegt ‘m naar achteren en weg is ie. Toch proef ik nog duidelijk de smaak van één rozijntje in mijn mond. Mmm, bijzonder hoor.

Je kunt ook opmerkzaam ofwel mindfull zijn op allerlei geluiden die je hoort. Probeer de komende minuut maar eens naar alle geluiden in je omgeving te luisteren en noem ze dan op, hardop of in jezelf.

Goed. In de verte hoor ik een trein, een deur van een auto, iemand die rent, ritselende bladeren, een duif, de klok.

Mooi, zie je nu wat je allemaal opmerkt, waar je normaal niet op let? 

Ja, best veel hè.

Nu de volgende oefening. Ga eens lekker liggen op het yogamatje. We gaan nu de bodyscan doen. 


Je lichaam aftasten met je gedachten, bedoel je?     

Precies. Als hulpmiddel gebruiken we onze adem.

Met een inademing stuur je de adem helemaal naar je rechter tenen, dáár adem je uit.  Adem in naar je rechter voetzool en adem daar weer uit. Adem in naar je rechter enkel en adem daar uit. 

Voel de ruimte die daardoor ontstaat in je enkel… Adem weer rustig in, helemaal door tot in je rechterkuit en adem daar in die kuit weer uit. Voel wat het met je kuit doet. Ik voel duidelijk tintelingen.

Dat is energie die vrijkomt.

Nu naar verschillende plaatsen in je rechter bovenbeen, steeds schuif je een stukje op.  Nu benoem ik alleen de lichaamsdelen waar je naar toe kunt ademen en ruim maken met de uitademing.

Linkertenen, voetzool, wreef, enkel, kuit, scheenbeen, knie, bovenbeen voorkant, bovenbeen achterkant, bekken, heupen, billen, onderbuik, onderrug, middenbuik, middenrug, borstkas, bovenrug, rechterhand, onderarm, bovenarm, linkerhand, onderarm, bovenarm, keel, nek, gezicht, achterhoofd, kruin.

Adem nu door je kruin in, stuur de adem helemaal door je lichaam, recht naar onderen, als een grote brede lichtbundel en adem bij je voeten uit naar beneden. Daar adem je nu in en stuur je adem nu door naar je kruin en daar adem je weer uit. 

Adem nu zo een aantal keer in en uit. Door je kruin in, door je voetzolen uit.  Dan door je voetzolen in en door je kruin weer uit.

Ervaar nu dat je helemaal van energie bent. Blijf nog even rustig zo liggen en kom dan terug naar het hier en nu.

Jee…. Wat heerlijk, Marie-Sofie. Ik voel me zo kalm nu. Wel had ik tussendoor veel gedachten. Die hebben me wel afgeleid, maar toch lukte het steeds weer om jouw stem te volgen. Ik kon dus mijn gedachten loslaten. Ik hoefde er niet meer zo in méé te gaan. 

Normaal gaan mijn gedachten als onrustige flitsen door mijn hoofd en komen er allerlei andere gedachten achteraan. Maar nu merkte ik dat ik ze niet zo belangrijk vond en was het niet moeilijk om ze los te laten. 

Niemand is helemaal zonder gedachten. Je hersenen kunnen nu eenmaal niet niét werken, die gaan almaar door. Het maakt dus niet uit dat ze er zijn. 

Je hebt wel een keus om ze veel of weinig aandacht te geven. Als je ze veel aandacht geeft, kan je hoofd gaan overlopen. Dat is wat jij de laatste tijd ervaren hebt. 

Ja, dat klopt. Ik wilde mijn denkknop uitzetten, maar dat lukte me niet. Ik kan me wel voorstellen dat ik met deze bodyscan kan aanleren om mijn gedachten minder aandacht te geven.

Het is ook belangrijk dat je met aandacht de dingen doet die je doet.

Hoe bedoel je dat?

Mensen doen allerlei dingen tegelijk. Als ze een wandeling maken, bedenken ze welke boodschappen ze nog moeten doen. Tijdens de boodschappen zien ze op tegen de berg afwas die er nog staat. Als ze afwassen zijn ze met hun hoofd bij tuinieren en tijdens het tuinieren denken ze aan de rekening die betaald moet worden. 

Tja, dat herken ik maar al te goed.

Het geeft veel meer rust in je hoofd als je met volle aandacht wandelt, gewoon stap voor stap, genieten van alles om je heen. Geconcentreerd boodschappen doen, zodat je weet wat je in het karretje stopt. En als je met aandacht tuiniert, voel jij je verbonden met alles wat er groeit en bloeit.

Ja, en als ik me concentreer bij het rekenen, maak ik veel minder fouten. Poeh, ik zal eens flink gaan oefenen, Marie-Sofie. 

---

Ze heeft me weer op een goed spoor gezet. Ik ga mijn best doen om meer te genieten van het leven.  Genieten van de mensen om me heen, genieten van de natuur, genieten van wat ik eet, genieten van muziek.  Genieten van elk moment van het leven. 

Als ik met aandacht dingen doe, dan zal ik vast en zeker meer genieten en dan voel ik me ook meer verbonden.  Dus aandacht, verbondenheid en genieten horen alle drie bij elkaar. Mm, dat klinkt goed. 

Ik zal eens kijken wat er gebeurt, als ik met aandacht naar muziek luister. Hé, tussen mama’s cd’s ligt Chinese muziek.  Die ken ik nog niet.  Zeg mam, mag ik even een cd van je mee naar boven nemen?

   Ja, natuurlijk liefie.

Ik breng ‘m straks weer terug.

       Oké, is goed.

Ik ga lekker op bed liggen met mijn ogen dicht en ik probeer me met aandacht met de muziek te verbinden. Hé, deze instrumenten komen me niet bekend voor, apart zeg.

Ik luister nu naar de melodie. Het geluid komt via mijn oren binnen. Nu zet ik al mijn poriën open en ik adem de muziek in.  Mm, dat voelt tintelend van binnen. 

Het voelt alsof ik van binnen zelf de muziek maak. Ik ben de dirigent, alle orkestleden, de instrumenten en de muziek tegelijk!  Het lijkt wel of ik samensmelt met de muziek, wow, dit is gaaf! Zoiets heb ik nog nooit eerder ervaren.  Ik heb het heus niet verzonnen, het voelt werkelijk zo. Ik kan me binnen een paar minuten helemaal gelukzalig voelen. 

Vragen voor jou