Afrika

Afrika

Let eens op kinderen, hebben jullie op het nieuws gezien dat er vreselijke honger is in Ethiopië, Somalië, Kenia, Djibouti en Oeganda?

Ja, juffrouw, dat heb ik op het jeugdjournaal gezien. Ik vond het zo verschrikkelijk zielig om die magere kindjes te zien.

En of dat zielig is, tjonge. Wie van jullie heeft er al eens honger gehad? Dan bedoel ik écht honger, dus niet gewoon een beetje trek als je een paar uur niets gegeten hebt. Niemand? Nee, dat dacht ik al.  Hier in Nederland kennen we gelukkig geen echte honger.       

      Wel in de Hongerwinter in 1944-1945, juffrouw.

Ja, dat klopt, toen hebben mensen hier zelfs bloembollen gegeten omdat er niets te eten was.  Er zijn toen zeker twintig duizend mensen dood gegaan van de honger.

       Dát is erg, juf. Hoe kon dat gebeuren?

Omdat van de bezetters – de Duitsers - geen levensmiddelen en brandstof,  zoals kolen vervoerd mocht worden.  Daardoor was het bitter koud en mensen kregen maar een heel klein beetje te eten en vaak helemaal niets.

Hoe kan het dat nu in Oost Afrika zoveel mensen sterven van de honger,  is daar ook oorlog?

Ja, in Somalië bijvoorbeeld, is het al meer dan twintig jaren oorlog.  En ook heeft  het er al twee jaren niet geregend, zodat er geen graan en groenten meer groeit.  Ook zijn er veel dieren dood gegaan door de droogte, hierdoor hebben de mensen ook geen vlees.

Kunnen ze het voedsel dan niet uit andere landen laten komen?

Jammer genoeg zijn de regeringen daar niet zo slim om dat goed te kunnen regelen.

Nou, dat is flink stom hoor. Hoeveel mensen hebben nu honger?

Het gaat om ongeveer elf miljoen mensen die door honger dood kunnen gaan.  Per dag sterven er heel veel mensen en vooral kinderen.  Daar komt nog bij dat in sommige landen de macht in handen is van terroristen en zij dulden geen hulporganisaties die voedsel brengen. Ze strijden voor hun idealen, maar wel ten koste van de levens van de arme mensen.

Jakkes, wat idioot, juf. Dus eigenlijk moorden ze de mensen in die landen expres uit.

Ja, zo kun je het wel stellen.  Maar eigenlijk heeft de aarde genoeg voedsel maar het wordt niet eerlijk verdeeld.  Dus de aarde kan voldoende graan, rijst, groenten, fruit, vlees, vis, en drinkwater produceren voor wel tien miljard mensen op de hele wereld. Maar het rijke westen eet veel te veel en gooit veel weg.  Als we al het voedsel wat er is, eerlijk zouden verdelen over alle wereldburgers, zou niemand honger hoeven te lijden.

Willen jullie in groepjes van vier gaan zitten en ideeën bedenken wat wij zelf kunnen  doen om de honger daar in die landen te verminderen? Jullie mogen ook even op internet zoeken. 

    We zijn klaar juffrouw.

Mooi, van elk groepje komt er eentje naar voren en schrijft de ideeën op het bord.

Even later:

Iedereen is klaar zo te zien. Eens kijken wat er staat:

• Eten sturen.

• Ondervoede kinderen speciaal krachtvoedsel geven.

• Vitaminepillen sturen.

• De prijzen van het voedsel in die landen goedkoper maken.

• Waterleidingen aanleggen.

• Hier zo min mogelijk vlees eten, omdat de helft van het graan   aan de dieren  gegeven wordt om ze te voederen.

•  Geen taart en koek eten omdat het meel wat daarvoor gebruikt    wordt, beter Afrika gestuurd kan worden om brood van te    bakken.

• Andere inkomstenbronnen bedenken in plaats van landbouw.

•  Voorkomen van opwarming van de aarde, hierdoor mislukken    de oogsten in   bepaalde landen. Dus zo min mogelijk met het    vliegtuig op vakantie, met de trein of met de fiets in plaats van    met de auto, de verwarming een beetje lager zetten, lampen uit    in een lege kamer, tv niet op standby laten staan, zuinige    apparaten kopen.

•  Geboortebeperking, zodat er minder mensen voedsel nodig    hebben.

•  De bezetters van het land dat in oorlog is, gevangen nemen.

•  Niet wachten tot mensen uit medelijden geld geven, maar een    euro per persoon per maand inhouden op hun loon,  zodat dat    geld altijd naar personen   gaat, die honger hebben.

•  Mensen van hier sturen, die de mensen daar gaan opleiden,     hoe ze het land   moeten verbouwen of hoe ze geld kunnen    verdienen.

•  Geen eten weggooien.

•  Geld inzamelen door bijvoorbeeld auto’s poetsen of heitje voor    karweitje.

Sjonge, kinderen! Wat een geweldige ideeën hebben jullie bedacht en opgezocht.  Ik ben helemaal trots op jullie. Het belangrijkst is hoe wij zelf iets kunnen doen.  Zullen wij met zijn allen iets gaan organiseren om zoveel mogelijk geld in te zamelen?

   Jáááá, dat doen we! Ik zal 5 kilometer rennen en zal aan mijn    familie vragen of ze dan 50 cent  per kilometer geven.

Oké, die afspraak staat, Erik.

    En ik ga kleine cakejes bakken en verkopen.

Dan zal ik er ook een paar van je kopen, Suzy.

Ik ga langs de deuren om te vragen of ik een boodschapje zal doen.

Goed plan, Evi.

    Mag je ook gewoon geld vragen aan je familie?

Dat mag wel, Jens. Maar misschien kun je dan ook iets voor hen doen, bijvoorbeeld afwassen of papa helpen met de schuur opruimen.

    Dat moet wel lukken, juf.

Nog meer plannen?

    Ik zal honden uit de buurt uitlaten.

Hé, goed idee, Anne. Denk er thuis allemaal maar eens over na en ik ben benieuwd hoeveel geld we inzamelen. We maken er beslist geen wedstrijdje van. Elk bedrag is helemaal oké. 

   Heb nog één idee waar niets voor nodig is.

Zeg het maar, Evi.

Onze gedachten zijn krachten en daarmee kunnen wij de hele wereld helpen.

Leg eens uit wat je precies bedoelt, je maakt me nieuwsgierig.

Het lijkt of er afstand bestaat van hier naar Afrika bijvoorbeeld, maar als we aan elkaar denken,  zijn we meteen heel dicht bij elkaar. Ik denk dat we allemaal tot één grote geest behoren en dat de gedachten van alle mensen bij elkaar komen in die grote geest. Als je met liefde aan elkaar denkt dan zal er werkelijk iets positiefs gebeuren.

Dit is wel mooi wat je daar zegt, Evi. Bedoel je dat gedachten niet eens over grote afstanden hoeven te reizen, maar dat elke gedachte al in die éne grote geest is en daardoor opgevangen kan worden door iedereen?

Ja, gedachten lijken op radiogolven en als je een liefdevolle gedachte hebt, zullen anderen die liefde kunnen voelen. Van liefde wordt iedereen gelukkig.

Mooi hoor.... zullen we hier eens met zijn allen over nadenken, kinderen?

Niet alleen denken maar ook voelen, juf. Dat is eigenlijk nog het belangrijkst.

Goed, dan gaan we in ons hart liefde voelen en die sturen we dan met onze gedachten naar alle mensen in Afrika die honger hebben. Als we dat met zijn allen doen, dan werkt het vast heel krachtig.