Mol

Mol

Kiekeboe!

       Oef, je laat me schrikken.

Ik zag de grond een beetje bewegen en toen dacht ik: Daar komt zeker een mol aan!

Nou, je hebt me goed te pakken zeg, mijn hart bonkt in mijn keel…

Ik doe je niks hoor. Ik houd van alle dieren, ook van mollen dus.

Ja, kan wel zo zijn. Maar niet alle mensen houden van mollen, ze willen ons graag doodmaken met hun vreselijke klemmen!

Mijn papa vindt het niet leuk als je steeds gaten in het grasveld maakt. Wil je daar alsjeblieft eens op gaan letten?

Jawel. Maar meisjelief, ik kan niks zien, ik ben stekeblind! Onder de grond is het aardedonker, daarom heb ik geen ogen nodig. Maar wij mollen kunnen wel heel goed ruiken en horen.

Kun je mij niet zien?

Nee, ik hoor en ruik dat je een mens bent. En nu merk ik geen gevaar omdat je zo vriendelijk tegen me praat. Andere mensen praten niet met me, die zouden me meteen op mijn hoofd meppen met een schep als ze daar de kans voor hadden. Met mij is dat nog niet gebeurd, want ik ben wel snel. Ik kijk wel uit!

Wat doe je zoal onder de grond, mol?

O… Nou, ik graaf lange gangen. Ze lijken een beetje op jullie straten, ja, onderaardse straten zou je kunnen zeggen. Op jullie straten kom je van alles tegen. Onder de grond kom je ook van alles tegen.

Ja? En wat kom je zoal tegen dan?

Er leven torren, mieren, pieren en kevers. En af en toe kom je bij een konijnenholletje uit of bij een hazenfamilie.

Dus onder de grond is het helemaal niet zo saai als ik dacht?

Nee hoor, we maken van alles mee en we doen ook leuke dingen.

Leuke dingen? Vertel eens!

We houden vaak wedstrijdjes onder de grond. Dat zijn de hoogtepunten van de week. Alle kruipende dieren komen dan bij elkaar en dan spreken we een eindpunt af. Wie het snelst is, heeft gewonnen en wint een prijs. Ik heb al een heleboel keren gewonnen.

Dat komt natuurlijk door je speciale graafpootjes.

Ja, daarmee kan ik supersnel graven.

Heel leuk allemaal. Maar wérken jullie ook? Doen jullie ook iets nuttigs?

Jazeker, wij mollen zijn best belangrijk. Wij sporen giftige stoffen op die de mensen in de grond laten zakken.


En wat doen jullie dan?

Mollen zijn slimmer dan je denkt! Wij waarschuwen elkaar en we verzamelen ons rond de giftige plek. Daar graven we met z'n allen een heleboel gangen naar boven en rondom die giftige plek zie je dan een heleboel molshopen, mooi in een  cirkel. Op die manier laten we de mensen zien waar gif in de grond zit. Maar de meeste mensen begrijpen ons teken niet zo goed en vinden al die molshopen alleen maar lastig. Ze gaan ons dan zoeken om ons dood te meppen. Gelukkig zijn er ook slimmeriken die hun verstand gebruiken. Die gaan daar graven en nu komt het... ze zien dan vanzelf dat die bodem er niet goed uitziet. Dan schrikken ze natuurlijk en laten de boel onderzoeken. Ze komen er op deze manier achter dat die grond niet goed is en ruimen de giftige troep op.

Goh, dat wist ik niet. Wat zijn jullie slim!

        Weet je hoe het komt dat wij zo slim zijn?

Nee, vertel eens.

Omdat we niet naar buiten kunnen kijken, moeten we wel naar binnen kijken. We kijken dan naar onze eigen gedachten. We 'zien' dan of het een goede of niet zo'n goede gedachte is.

Hoe bedoel je dat, mol?

Nou, goede gedachten is een gedachte waarmee je iets fijns doet voor iemand anders, waar hij een beetje gelukkig van wordt. En niet zo'n goede gedachten zijn gedachten waarmee je alleen aan jezelf denkt. Soms mag dat natuurlijk best, maar niet altijd, want dan doe je alleen wat voor jezelf belangrijk  is. Met een moeilijk woord heet dat "egoïsme". 

Oei, dat is echt een héél moeilijk woord, lieve mol.

     Maar je weet nu wat ik ermee bedoel, of nog niet?

Ja ja, ik denk dat ik het snap. Ik zal ook eens blindemannetje gaan spelen, dan begrijp ik je misschien nog beter. Dan doe ik alsof ik niet naar buiten kan kijken. En dan ga ik net als jij naar mijn eigen gedachten kijken, als dat lukt.

Oké, probeer het maar eens. Doe af en toe je ogen maar dicht.

Kan ik dan meteen mijn eigen "egoïsme" zien?

         Nou... niet meteen, nee. Daar moet je lang voor oefenen.

Mmmm, misschien zal mijn instinct of nee... mijn "intuwietsie" daarbij wel een beetje helpen. Denk je ook niet, mol?

Ja, dat heb je zeker ook nodig. Je kijkt naar binnen en je binnenstemmetje laat je dan meteen weten of het goed of slecht is.

Het was fijn om met je te praten, mol. Ik heb weer héél wat geleerd.  Ik ga echt vaak oefenen met mijn ogen dicht. Dag lieve mol, tot ziens… Of nee, tot horens.

Dag mensenkind, daag!    

Vragen voor jou