Vuur

Lekker warm ben je, Vuurtje.

      Ja, het is koud buiten hè.

Ja, brrr, bibberkoud. Het heeft stevig gevroren.

       Voorzichtig met je mouwen, je houdt ze iets te dichtbij.

O ja, tuurlijk. Ik zal voorzichtig zijn.

           Nog iets bijzonders gebeurd vandaag?

Iets bijzonders? Ja, eigenlijk wel. Ik heb gemerkt dat er mensen zijn die me goede raad willen geven. Een vriendin zei: Als ik jou was, zou ik op paardrijles gaan, want dat is zó leuk! 

Lijkt paardrijden jou óók leuk?

Nou nee, dat is het hem juist. Volgens mij niet, maar zij vindt het leuk. Ik hoef niet zo nodig een paard een richting te laten lopen die ik bedacht heb. Het lijkt me voor een paard véél fijner vrij te zijn om naar links of rechts te gaan, of desnoods áchteruit!          

Dat zégt iets van jou.

Wat dan, Vuur?

Misschien wil jij niet dat iemand anders jou iets laat doen wat jij niet wilt.

Daar heb je helemaal gelijk in. Ik vind het niet fijn als iemand iets voor mij bepaalt. Daarom probeer ik er op te letten dat ik ook niet iets voor een ander bepaal.

Heel goed, Evi, heel goed. Ken je de uitdrukking: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet?

Die ken ik wel. Dat spreekwoord past er precies bij hè?

Meestal lijkt het wel goed bedoeld, zo’n advies. Als iemand bijvoorbeeld erg enthousiast is over iets.

Dat snap ik wel. Maar soms kunnen ze dan zo doordrammen en gaan ze zo lang dóór met redenen te bedenken waarom ik het tóch eens zou moeten proberen.  Dat vind ik helemaal niet fijn, Vuur.

        Snap het, Evi. Ken je nog een voorbeeld?

Um ja. Een meester van mijn school zei tegen me: Evi, als ik jou was, dan zou ik meer mijn best gaan doen voor geschiedenis.

         En wat vond je daarvan?     

Toen dacht ik meteen: “Dat bepaal ik zelf wel. Ik vind geschiedenis helemáál niet interessant, ik leef meer in het nú dan in het verleden.  Wat kan mij het schelen wanneer de 80-jarige oorlog was en wanneer Napoleon leefde,  dat vind ik hartstikke onbelangrijk.  Waarom zou ik er dan meer mijn best voor moeten gaan doen?”

En zéi je dat ook tegen die meester?

Nee, stom hè! Ik durfde het niet zo eerlijk te zeggen.  Want hij verwacht gewoon van mij dat ik het advies van hem áánneem.  Misschien hóópt ie ook dat ik bang ben om een onvoldoende te halen en dus dáárom  beter mijn best ga doen.

Tja, dan heb je tóch een probleempje.

Absoluut. Ik vind dat vrijheid het allerbelangrijkste is wat er bestaat in het leven. Iedereen zou totaal vrij moeten zijn in de keuzes die hij maakt, maar zoveel mensen hebben niet eens in de gaten, dat ze de ander in hun vrijheid bepérken.

Je denkt wel goed ná, Evi.

Is daar wat op tegen, Vuur?

Nee, ik vind het wel prima dat je zoveel vuur in je hebt.

Hoe bedoel je?

Je hebt pít in je en je neemt niet zonder meer alles voor wáár aan. Daardoor strijd je voor alles wat volgens jou niet helemaal klopt.

Ik ben blij dat jij me begrijpt, Vuur. Maar sommige mensen vinden mij dan lastig.

Misschien zijn ze niet gewend aan een wéérwoord. Of ze denken gewoon niet ná over wat de ánder belangrijk vindt.

Tja. Ik geloof ook dat de meeste mensen menen dat wat ze zélf denken  het énige belangrijke is. Of zelfs de enige mogelijke “gedachtegang”, hum!

        Gek hoor, want hoeveel mensen leven er op de aarde?

Zeven miljard, Vuur. Wacht eens, moet nu even rekenen... Als elke mens per dag ongeveer 1000 gedachten zou hebben, maar misschien nog véél meer, dan zouden zeven miljard mensen 7000 miljard gedachten hebben op één dag.  Waarom blijven mensen dan toch nog zoveel moeite doen om hun  eigen mening op te dringen?!

Wat ben je heerlijk vurig, Evi. Stop jij maar geen energie in ergernis, dat lijkt me totaal nutteloos.

Denk ik óók, Vuur. Nu schiet me wat te binnen... De allereerste popgroep, de Beatles, hebben een heel mooi lied gemaakt.  Het heet in het Engels: ‘Let it be’. Mama draaide die plaat heel vaak.

         Mmm... ‘Let it be’... Wat betekent dat, Evi?

Het betekent: ‘Laat het zijn’. Ik denk dat ik sommige dingen maar gewoon moet laten zijn zoals ze zijn. Ik kan niet alles veranderen, zelfs niet met al het vuur dat in me is.

Dat is wijs, Evi, héél wijs. En... ben je al een beetje warm geworden?

Ja, ik voel me nu lekker warm.

Ga je nu ook heerlijk slapen?

Dat zal best lukken, Vuur. Warmte maakt me altijd lekker soezelig. Truste!

         Welterusten, vurige Evi. Slaap zacht.