Ontspannen

Ontspannen

Hoi Marie-Sofie.

Hallo dametjes, kom binnen. Jij wilt wat vragen, Katja? Ik zie het aan je neus.

Ja, dat klopt. Ik wil graag weten waarom ik zo slecht slaap.  Al jaren lang kom ik niet goed in slaap. Ik doe ontspanningsoefeningen voor ik naar bed ga,  maar het duurt soms uren voordat ik inslaap.  Dat vind ik echt vervelend, omdat ik me dan de volgende dag zo moe en leeg voel. Ik kan dan op school niet goed nadenken en opletten, omdat ik me zo slaperig voel.

Veel gevoelige kinderen, zoals jij Katja, hebben last van slaapproblemen. Niet alleen je hoofd zit te vol, maar je hele aura zit te vol van trillingen van andere mensen die je hebt ontmoet. Vergelijk jezelf maar met een spons, die water opzuigt. Zo kan jouw energielaag rondom jouw lichaam, energie van andere mensen opzuigen.

 Hoe kan dat eigenlijk?

Als je eigen aura niet zo sterk is, dan zitten er openingen in en dan werkt jouw beschermlaag niet meer zo goed.

Ik snap het niet.

Goed, opnieuw dan. Je aura is je voellichaam, het lichtschijnsel dat uit je lichaam komt. Daardoor kun je aan de buitenkant zien hoe iemand zich van binnen voelt. Als je ergens zwak in bent, is je aura ook zwak en kan er energie van anderen in jouw aura komen. Die energie past niet bij die van jou en daarom kun jij je dan onrustig voelen.

En daarom kan ik dan moeilijk in slaap komen?

         Precies.

Wat kan ik doen om beter te slapen?

 Je kunt het kruid salie branden, wierook is ook goed.

Daarmee maak je vegende bewegingen rondom je lichaam. Dan doe je wat yogaoefeningen en daarna concentreer je je op je chakra’s, de energiewielen in je lichaam. Kijk maar eens goed op dit plaatje, waar ze in je lichaam zitten. 

O ja, deze tekening ken ik al. Maar wat kun je er ook alweer mee doen?  

Je kunt ze in gedachten laten draaien, waardoor ze weer beter gaan werken en dan voel je jezelf beter en meer in je kracht. Welk chakra zou ik het best wat vaker laten draaien?

Kom maar eens voor me staan, dan zal ik ze met mijn handen proberen te voelen in je aura. De eerste voelt prima, tweede… bijna niet te voelen, derde voelt krachtig. De vierde voelt zacht, prima. Vijfde… zwak, zesde duidelijk, zevende goed.

Wat betekent dat, Marie-Sofie?

De tweede is het chakra van de gevoelens. Dat kan betekenen dat jij je veel zorgen maakt en de vijfde is het chakra van het uiten. Als dit chakra zwak voelt kan dat zeggen dat je niet goed over je emoties kunt praten. Herken je dat?

Ja, eigenlijk wel.

Goed, wil je eens proberen of je ze kunt laten draaien?

Je hebt vorige keer verteld dat elke chakra afwisselend links en rechts om draait, maar vind het toch moeilijk. Kun je me een trucje leren hoe ze in mijn lijf draaien?

Bedenk maar dat er een plat klokje op je buik ligt met de 12 naar boven en de 6 naar beneden. Begin bij de 12 en de wijzer draait nu richting je rechter been, dat is rechts om. De even chakra’s draaien naar rechts en de oneven naar links. Maar bij jongens is het weer andersom.

O, nu snap ik het, rechts om is naar je rechter been. Zo kan ik het wel onthouden.

Probeer maar eens of je het tweede kunt voelen.

Eh… nee, ik voel niets. 

Leg je hand er maar op en bedenk maar dat je ‘m wakker maakt. Doe ook maar mee, Evi. Bedenk een klein oranje puntje, wat langzaam groeit en steeds feller van kleur wordt.

Evi; Ja, ik voel het goed.

Dit voel ik nu wel heel duidelijk.

Leg je andere hand nu op het kuiltje van je keel. Een klein lichtblauw lichtpuntje groeit en groeit en wordt steeds feller blauw.

Grappig zeg, ik voel het echt. Alsof mijn hele keel tintelt.

Goed, blijf je handen even zo houden. Je maakt op deze manier een verbinding tussen het tweede en vijfde chakra. Stop nu maar. Doe deze oefening elke dag eventjes en kijk dan maar eens of je je gevoelens makkelijker kunt uiten en beter kunt slapen.

Vast wel, daar vertrouw ik op. 

Evi: Welterusten alvast, haha. Wat bij mij meestal goed helpt om beter te slapen is in de natuur te zijn. Het lijkt wel alsof de energie van anderen, die in mijn aura zit, wordt opgeslurpt door de bomen en het gras. Ken je dat Marie-Sofie?


Evi: Nou Katja, ik heb ontdekt dat elke boom een beetje anders is.

Maar werkt ie ook anders voor jou? Wat energie betreft bedoel ik.

Goed dat je dat hebt ontdekt, Evi. De natuur helpt ons inderdaad heel goed mee om uit te rusten. Kun je Katja eens uitleggen hoe het voor jou werkt?

Ik ga vaak met mijn rug tegen de berk in onze tuin zitten. Ik voel dat de boom leeft, want als ik ‘m vasthoud, is ie warm. Een dode boom voelt koud

En wat voel je dan dat die boom met je doet, Evi?

Jazeker. Een Els maakt me meestal blijAls ik héél geïrriteerd ben, ga ik naar een Beuk, die maakt mij wat meer verdraagzaam.

Zou een treurwilg je kunnen troosten als je verdrietig bent?

Dat vind ik er goed bedacht, Katja. Gaat het maar eens proberen, zou ik zeggen. Aan de vijver hier vlak bij, staat een hele grote. 

Dat ga ik zeker eens uittesten.

De eik is geschikt om in je eigen kracht te blijven. Ik denk dat ie daarom geschikt is als je last hebt van energie van andere mensen. Jee, dat is toevallig. Er staat een dikke eik bij ons achter in de tuin. Dat is niet voor niets. Blijkbaar heb jij ‘m nodig.

Er hangt een schommel aan.

Dat wordt dan vaak schommelen als je moe bent, door energie van anderen, Katja. Misschien waaien de bladeren je aura dan schoon. Je zei ook dat gras jou kan helpen, Evi. Wat voel je dan?

Van gras word ik rustig. Als ik me zorgen maak over een proefwerk of voor iets anders, dan ga ik even in het gras liggen.  Eigenlijk denk ik dat het ook goed zou zijn voor kinderen met ADHD.

Die kinderen kunnen natuurlijk ook gewoon door het gras rennen of voetballen. Dan raken ze meteen wat van hun overtollige energie kwijt. Maar je hebt gelijk; gras helpt hen ook om wat tot rust te komen. In de natuur is bijna alles groen van kleur. Van groen word je rustig.

Ik heb ontdekt dat elke kleur iets anders doet met mijn gevoel. Van geel krijg ik energie, zin om te werken zal ik maar zeggen. Van oranje word ik blij en van rood word ik onrustig. Heb jij dat ook, Katja?

Ja, ik voel ook verschil. Als ik op school een spreekbeurt moet houden, trek ik meestal iets lichtblauws aan. Daar voel ik me dan goed bij. Ik weet eigenlijk niet waarom.

Dat is wel mooi, want lichtblauw, turkoois en aqua zijn de kleuren van het vijfde chakra. Met een spreekbeurt ben je het vijfde chakra aan het oefenen. Vaak kleden mensen zich automatisch met de kleuren die ze nodig hebben. 

Grappig eigenlijk. Mijn vader draagt meestal een rode trui als hij gaat varen. Hij werkt namelijk op een groot schip. Met rood voelt hij zich beter geaard, omdat je dat natuurlijk op een boot niet kunt.

Wat bedoel je eigenlijk met ‘geaard’, Evi?

Goed verbonden zijn met de aarde en met jezelf.

Zullen we eens een aardingsoefening doen? Dat is best belangrijk voor jullie, om de balans te vinden als je teveel in je hoofd zit, teveel nadenkt bedoel ik. Ook om te voorkomen dat je te dromerig wordt en het gevoel hebt dat je onbegrensd bent.

  Graag, Marie-Sofie.

Goed, hier komt ie. Trek je schoenen en sokken even uit.

 Adem diep door je neus in en door je mond uit, doe dit vier keer.

Voel hoe je voeten op de grond staan. Voel je hakken en je tenen. Voelen de voeten koud of warm?

Voel de grond onder je voeten. Voel de temperatuur van de grond. Voel je oneffenheden?

Laat alle gedachten die je hebt, gewoon toe, ze mogen er allemaal zijn. 

Voel nu om de beurt je hoofd, je armen, je buik en rug, je benen en je voeten. Voel nu weer de grond onder je voeten. 

Voel nu je lichaam als één geheel. Dit ben jij. Je bent helemaal goed. Sta als een boom, met lange stevige wortels in de aarde, wel twee meter rondom je heen. Jij bent deel van de aarde. 

Voel jezelf één met de aarde.

Adem weer een keer of vier diep in en uit door je neus. 

Als je spanningen opmerkt, laat je ze los op een uitademing. 

Merk nu de geluiden om je heen op en kom weer met je aandacht terug naar het hier en nu.

--- 

Dat is een fijne oefening, Marie-Sofie. Ik voel dat ik die moet doen voordat ik ga mediteren.

Ga het maar eens proberen. Het kan ook helpen om beter te slapen, omdat je dan spanning uit je hoofd kwijtraakt.

Dat zou fijn zijn. Zullen we naar het bos gaan? Dan kunnen we op zoek gaan naar andere bomen, die ons een bepaald gevoel geven.

Goed idee, Evi. Pak jullie jas maar.

Já, en waar kun je nu beter oefenen om een boom te zijn als in het bos!

 ---

 En zo beleefden we een bijzondere middag in het bos.  We voelden de koelte van dode bomen en de warmte van levende bomen.  We probeerden te voelen wat bepaalde bomen met ons deden. 

Ik weet niet of elke boom standaard voor een bepaald gevoel zorgt, maar bij ons was het in ieder geval steeds een ander gevoel. 

De vlier die bij Katja bijvoorbeeld een vrolijk gevoel teweeg bracht, voelde ik als veilig en rustig.

Katja ontdekte dat bomen bij haar bepaalde herinneringen naar boven brachten. Een beuk bracht haar zelfs terug naar herinneringen uit een vorig leven. 

Ze wist ineens weer hoe het was om in de tijd van de Inca’s te leven. Toen ze met haar rug tegen een dennenboom zat, wist ze ineens waar ze tijdens kerstmis was, rond haar éérste verjaardag. 

Normaal weet je niet zoveel meer van die tijd, omdat je dan nog klein bent, maar bij haar kwamen de herinneringen weer duidelijk naar boven, alsof het gisteren was.

Vragen voor jou