Machu Picchu

Machu Picchu

Kijk eens jongens en meisjes. Wie weet wat dit is? Niemand? Het is een super oude Inca stad in Peru van wel meer dan duizend jaar geleden.  Die hebben ze in 1911 gevonden.  De stad ligt ergens verscholen diep achter in het Andes gebergte.  

Hij was helemaal overwoekerd door bomen, mos en klimplanten, maar was goed bewaard gebleven. De muren waren gebouwd met witte granieten blokken,  die met grote precisie waren uitgehouwen en waren op elkaar gezet.  Er waren schitterende tempels en Koninklijke huizen te zien, een groot plein  en tientallen huizen.De stad ligt tussen steile bergen met toppen van boven de 6000 meter en de wilde Vilcanota-rivier.

Er loopt een smal pad naar de Heilige Stad, dat destijds door de Inca’s is aangelegd. Tegenwoordig kunnen toeristen met de bus naar de ruïnes reizen. Dat heb ik zelf vorige zomervakantie ook gedaan. Het was werkelijk zeer indrukwekkend, kinderen. Ik heb zelden zoiets bijzonders gezien.                                 

   Wat vond u zo bijzonder, juf?

Allereerst vond ik het onvoorstelbaar dat mensen, die zó lang geleden leefden, zo nauwkeurig vierkante blokken uit de rotsen konden houwen en vervoeren.  Met welk gereedschap hadden ze dat gedaan?  En hoe kregen ze het voor elkaar om die loodzware blokken uit de berg te halen, aan de ándere kant van de rivier en dan helemaal naar boven te slepen? Kun je je voorstellen hoe ze dat deden?  Tegenwoordig zouden we daar ingenieuze machines voor nodig hebben om  rotsblokken zo recht te zagen en te vervoeren.

   Hoe denkt u dat ze het gedaan hebben?

Er zijn verschillende mogelijkheden; het kan zijn dat er heel veel arbeiders hebben  samengewerkt en de grote rotsblokken over kleine stenen rolden, die dus als soort wieltjes werkten. Het kan ook zijn dat ze al zo hoog ontwikkeld waren dat ze al apparaten hadden. 

Maar als ik erin zou geloven, zou ik eerder denken dat ze met gedachtekracht de rotsen hebben gezaagd en vervoerd.  Hetzelfde als de piramides in Egypte. Daar waren zelfs helemaal geen rotsen in de buurt te vinden, waar kwamen die rotsblokken dan ánders vandaan? Ik vind het echt magisch.

   Wat bedoelt u met gedachtekracht, juf?

Ik denk dat het geestelijk zo’n hoog ontwikkeld volk was, dat ze konden toveren met hun gedachten. Dus door heel sterk te denken aan iets, dat het dan vanzelf ging.

Harry Potter kon ook met gedachtekracht toveren, juf.

Ja, zoiets bedoel ik ook.

Wat was nog meer bijzonder, juffrouw?

De zonnetempel. Dat was een tempel, die precies zó gebouwd was dat de zonnestralen  van de zonsopkomst tijdens de langste en kortste dag van het jaar, opvangen werden door de twee ramen van de tempel.  Dan wisten ze precies wanneer de zonnewende was en wanneer men het best kon planten en oogsten.

Onder de zonnetempel hebben ze Koninklijke graftomben gevonden en naast de zonnetempel lag een mooi paleis. Ook zijn er een paar andere tempels gevonden. Machu Picchu hoort bij een van de zeven wereldwonderen. Weten jullie wat?  We gaan proberen of wij met de hele klas de stad kunnen nabouwen. Ik heb veel foto’s, waarop een aantal gebouwen staan en ook een plattegrond van de stad.  Met welke materialen zouden we dat kunnen doen?