Emoties
Een hele goedemorgen lieve kinderen. Schuif jullie stoelen maar even in een cirkel voor ons kringgesprek.
Goed gedaan. Vandaag is het een bijzondere dag, omdat we iets gaan leren wat je misschien nog niet wist. We gaat het namelijk hebben over emoties die je in je lichaam kunt voelen.
Wie van jullie weet wat emoties zijn?
Ik weet het juffrouw Anna, emoties zijn gevoelens.
Dat klopt, Mees. Emoties zijn gevoelens, dus hoe je de dingen vanbinnen beleeft. Er bestaan ontelbaar veel gevoelens. Zullen we allemaal om de beurt een gevoel noemen? Sammie, begin jij maar en dan Floris, Julia, Tess en zo de kring rond. Dan schrijf ik jullie woorden meteen op het bord.
Boos
Teleurgesteld
Gespannen
Bang
Blij
Onzeker
Gelukkig
Verdriet
Opgelucht
Verrast
Trots
Genieten
Zenuwachtig
Bezorgd
Geïrriteerd
Medelijden
Eenzaam
Onrustig
Ongelukkig
Verward
Moedig
Schuldig
Knap gedaan, jullie hebben allemaal iets anders genoemd. Nu ga je op het bord de woorden nog eens allemaal lezen en dan zoek je er één uit, wat jij in jezelf het vaakst hebt gevoeld. Dus een woord wat het beste bij jou past. Je hoeft het woord niet hardop te zeggen, maar in gedachten houd je het woord in je twee handen vast.
Goed, sluit nu zachtjes je ogen. Dan gaan we nu een fantasiereis maken. Houd je woord nog even in je handen vast.
Je voeten staan stevig op de grond. Adem dan langzaam en diep in en zucht dan via je mond de adem weer uit. En nóg twee keer. Ga nu met je aandacht naar je hart. In gedachten zie jij je hart als een grote kamer met een gemakkelijke draaistoel, waar je op gaat zitten. In je handen heb je het woord met het gevoel dat voor jou belangrijk is. Helemaal rondom jou heen, zie je grote spiegels. Overal waar je kijkt, zie jij jezelf in de spiegel. Het is een magische spiegel die jou antwoord geeft op jouw vragen. Je vraagt bijvoorbeeld aan de spiegel:
Spiegeltje Spiegeltje van mijn hart
vertel mij eens wat mij verwart
Of:
Spiegeltje Spiegeltje, waarom ben ik zo boos
Vertel me eens waarom ik de verkeerde gedachten koos
Je mag natuurlijk zelf ook gewoon een vraag bedenken, zoals:
“Wat kan ik doen om me niet meer buitengesloten te voelen,”
of: “Hoe komt het dat ik zo vaak aan mijn broer irriteer,”
of: “Waarom ben ik zo zenuwachtig voor een spreekbeurt?”
Neem even de tijd om je vraag te bedenken. En dan draai je met je draaistoel héél langzaam rond en kijk dan goed naar jezelf in de spiegel. Adem daarbij heel langzaam en rustig. Tijdens het langzaam draaien, zie je soms ineens wat er ooit gebeurd is wat jouw gevoel van vandaag heeft gemaakt. Of je kunt in de spiegel jouw eigenschappen zien die voor een probleem zorgen. Als je iets opgemerkt hebt, doe je je handen open, zodat je woord eruit kan vliegen. Dan vraag je aan de spiegel:
Spiegeltje Spiegeltje, geef me een mooie zin
voor een nieuw begin
De spiegel kan dan bijvoorbeeld antwoorden:
“Zeg 5 minuten achter elkaar bij elke inademing én bij elke uitademing:
Ik ben blij.
Ik ben rustig.
Ik durf alles.
Elk gevoel is normaal.
Alle problemen zijn al opgelost.”
Als je klaar bent, doe je rustig je ogen weer open. Je strekt je lekker uit en voel dan even in je lichaam of je gevoel een beetje anders is.
Is iedereen weer terug van de innerlijke reis? Ja, ik zie dat alle ogen weer open zijn.
Hoe was het voor jullie? Wil iemand er iets over vertellen? Het hoeft niet natuurlijk, je mag zelf weten of je het met ons wilt delen.
Ik wil het wel met jullie delen.
Goed Evi, vertel maar.
Ik had het woord ‘schuldig’ uitgekozen, omdat iemand uit de klas mij vaak de schuld van iets geeft, terwijl ik er vaak niets aan kan doen en dan voel ik me onzeker en ga ik heel hard mijn best doen om alles goed te doen.
Toen ik in de draaistoel zat en op mijn adem ging letten, werd ik vanbinnen heel rustig. In de spiegel zag ik allemaal eigenschappen van mezelf. Eén ervan was dat ik vaak boos op mezelf ben als ik iets niet helemaal perfect heb gedaan. Ik geef mezelf dan altijd de schuld. Eigenlijk mag ik geen fouten maken van mezelf. Daar komt het op neer.
Iemand anders drukt eigenlijk gewoon op jouw gevoelige plekje wat in jou binnenste verborgen is, zodat jij nieuwe dingen van jezelf kunt ontdekken. Dus wat je opmerkt in de ander ziet, zegt iets van jou zelf.
Ja, juffrouw Anna. Mijn gevoel is dan een soort wegwijzer. In dit geval werd me de weg gewezen naar mijn gevoel van perfect willen zijn.
Mooi uitgelegd. Had je ook een zin gevraagd aan de spiegel?
Jazeker. De spiegel antwoordde: “Zeg 5 minuten achter elkaar bij elke inademing én bij elke uitademing: “Fouten zijn kansen om te leren.”
Die zin voelt zó goed. Ik voel me een stuk rustiger nu.
Als jij jezelf minder vaak de schuld van iets geeft, is je gevoelige plekje weg en zal er niemand meer op hoeven te drukken.
Mocht er toch nog ooit iemand langskomen die mij de schuld geeft, weet ik dat ik het gewoon bij de ander mag laten liggen.
Wat mooi Evi. Het zijn de eerste stappen naar wereldvrede, lijkt mij.
Ik heb ineens een goed idee; zullen we allemaal een opstel maken over onze innerlijke reis? Je mag het morgen voorlezen, maar het hoeft niet per se hoor. Als je het geheim wil houden voor jezelf is dat ook helemaal oké.
Kom, nu allemaal de jassen aan en naar het speelplein en dan praten we straks verder over emoties.
Welke gevoelens herken je in jezelf? Boos, teleurgesteld, gespannen, bang, blij, onzeker, gelukkig, verdrietig, opgelucht, verrast, trots, genieten, zenuwachtig, bezorgd, geïrriteerd, medelijden, eenzaam, onrustig, verward, moedig, schuldig?
Kun je van één van deze emoties goed beschrijven hoe het voelt?
Denk je dat je gedachten een gevoel erger kunnen maken?
Denk je dat je gedachten een gevoel beter kunnen maken?
Met welke zin zou jij een naar gevoel kunnen veranderen?
Voel je je fijner als je positieve zinnen denkt?
Zou je positieve zinnen kunnen oefenen, denk je?