Griekenland
Griekenland
Hai jongen, zullen we samen voetballen?
Is goed, hoe heet je?
Evi, en jij?
Stavros?
Mooie naam, waar komt die vandaan?
Uit Griekenland. Ik ben daar geboren, maar ik woon al 8 jaar hier.
Betekent Stavros iets?
Niet lachen hè, maar het betekent ‘gekroond met een krans’.
Doet me denken aan een spreekbeurt van iemand uit mijn klas, over de Olympische Spelen. Héél vroeger werden de winnaars van de Olympische Spelen gekroond met een krans.
Ja ja, dat klopt. Dat was bijna 2800 jaar geleden. Weet je ook waarom het de Olympische Spelen wordt genoemd?
Weet jij het?
Ja, mijn vader heeft me álles over de Spelen verteld. De allereerste Spelen werden in de Griekse stad Olympia gehouden. Niet zomaar voor hun plezier hoor. Nee, ze deden het eigenlijk als een soort gebed voor hun oppergod Zeus, omdat de mensen wilden dat de grote steden ophielden met oorlog voeren. Nooit geweten. Ik heb wel eens van Zeus gehoord. Hij was de koning van de goden én de koning van de mensen.
Aha, waren er niet nog veel méér goden?
Je had ook nog Afrodite. Dat was de godin van de liefde en de schoonheid. Ze was geboren uit het schuim van de zee. En dan had je nog haar zoon Eros. Hij was ook een god van de liefde. Hij werd vaak afgebeeld als een man met vleugels met duiven er omheen.
En wie was ook alweer Apollo?
Dat was de zoon van Zeus. Hij was de god van het hart, van de geneeskunde, van de muziek en nog ééntje meer. Uhm, o ja, van de wetenschap.
Dat jij dat allemaal wéét Stavros!
Papa heeft me heel vaak allerlei mythen verteld over die tijd.
Hè, wat zijn mythen?
De Griekse mythologie bestaat uit verhalen over allerlei goden.
O, horen daar ook verhalen van de Olympische Spelen bij?
Weet het niet zeker. Ik weet wel dat de Spelen later weer gestopt zijn en pas in 1896 weer zijn begonnen.
O ja? Was dat óók in Griekenland?
Ja, in de hoofdstad Athene. Ze vonden het belangrijk dat jongeren uit de hele wereld elkaar konden ontmoeten en elkaar beter leerden begrijpen. Zo’n groot evenement als de Olympische Spelen was daar een goede manier voor.
Mooi Stavros. Er zijn daar inderdaad mensen uit de héle wereld bij elkaar. Die vijf ringen in elkaar, zijn toch alle werelddelen?
Klopt, de blauwe ring is Amerika, de zwarte Afrika, de rode Europa, de gele Azië en de groene is de ring van Australië. Papa vertelde dat de ringen verbondenheid tussen de werelddelen betekenen.
Interessant, en weet je toevallig ook wat het Olympische vuur betekent?
Dat schijnt de eeuwige poging van de mens te zijn, om tot eenheid en verbondenheid te komen. In Athene brandt dat vuur altijd en voordat de Spelen beginnen, brengen estafettelopers het vuur met een fakkel naar het land waar de Spelen zullen zijn.
Nou Stavros, je weet er écht alles van! Goed hoor! Ik zou de Spelen wel eens willen zien, lijkt me zó leuk en vooral omdat er dan kinderen uit allerlei verschillende landen zijn, met wie ik dan gezellig zou kunnen babbelen.
Er zijn daar geen kinderen Evi, alleen maar grote mensen. Heel vroeger mochten er zelfs helemaal geen vrouwen bij zijn, ze mochten zelfs niet op de tribune zitten.
Dat meen je niet.
Echt waar, alleen mannen mochten meedoen met hardlopen en discuswerpen en volgens mij ook nog paardenrennen, met zo’n strijdwagen, weet je wel.
Heb ik wel eens op een plaatje gezien ja. Wel vreemd dat er geen vrouwen bij mochten zijn. Dat is nu gelukkig wel anders.
Ik vind dat vrouwen ook goed kunnen sporten, maar niet zo goed als mannen….
Mannen zijn wel sterker met gewichtheffen en boxen.
Ja hè, en mannen kunnen ook veel beter voetballen.
Nou, dat zal ik je dan nog wel eens laten zien. Kom maar op met die bal, dan zal ik je eens een poepie laten ruiken!
Oké, komt ie: éna, dhio, tria.
Is dat Grieks voor één twee drie?
Já.
Waarom schud je dan néé als je já bedoelt?
Da’s ook Grieks.
Daar geloof ik niks van.
Echt waar, vraag maar aan mijn vader. In Griekenland schudden we met ons hoofd als we ja zeggen.
Vreemd, hier knikken we als we ja zeggen.
Kom op, vóetballen Evi!