Masai

Zeg Evi, zullen we samen deze documentaire over de Masai gaan kijken?

Masai? Nooit van gehoord, papa.

    Dat is een groot volk, dat in Tanzania en Kenia woont.

In Afrika dus, aan de rechterkant op de kaart.

   Ja, in het oosten. Lijkt het je wat?

Zet maar aan, je weet dat ik smul van dit soort programma’s. 

Zie eens hoe groot ze zijn, Evi. Een heel stuk langer dan ik ben.

Ik vind hun gezichten zo vriendelijk en het valt me op dat ze bijna allemaal kaal zijn.  En wat een prachtige kettingen dragen ze, hè pap. 

   Bijna iedereen draagt een  jurk, ook de mannen, kijk               maar.

Inderdaad, dat zal wel een reden hebben. Ze zullen het zo misschien wel uitleggen. Jee, zie eens hoe hoog ze kunnen springen pap. Het lijkt wel of ze een meter van de grond jumpen, alsof ze op een trampoline springen. Knap hoor!  Zal ik het ook eens proberen?

    Je gaat je gang maar, als ik maar niet mee hoef te doen.

Hoog, hoger, nog hoger, super hoog, extreem hoog! Poehhhh. Ik moet nog veel oefenen.

 Ga nu eens zitten, druktemaker, en luister eens wat ze vertellen.

"De Masai is een Nomadenstam, ze trekken door de droge gebieden van Tanzania en Kenia. Ze hebben koeien, geiten en schapen. Ze geloven dat God hen koeien en gras geeft, zodat ze altijd te eten en drinken hebben. In het droge seizoen, snijden ze voorzichtig een halsslagader van een koe open en laten er wat bloed uitlopen. De koe voelt daar niets van. Dat bloed mengen ze met melk en dan drinken ze het op. Ze zorgen er wel voor dat ze dat maar heel af en toe doen. De Masai eet vaker vlees dan groenten. Het is daar erg droog, dus groeit er niet zoveel groenten. Ze eten ook vaak honing".

Nou zeg, ze hebben daar steeds hetzelfde eten en drinken. Lijkt me erg saai, pap.

Wij zijn hier behoorlijk verwend met al onze groenten en fruit, dat ingevoerd wordt uit warme landen.

Dat klopt, we kunnen hier zelfs in de winter mango’s en aardbeien kopen. Zouden de Masai niet ziek worden van steeds hetzelfde voedsel?

Ik denk het niet, ze zien er erg gezond uit. Ze hebben geen dikke buik van alleen maar rijst eten of zo, wat je wel eens ziet bij ondervoede kinderen.

"De mannen zijn de baas bij de Masai. Vooral de oudere mannen maken de belangrijkste beslissingen. Ze mogen meerdere vrouwen hebben. Een vrouw trouwt niet alleen met haar man, maar na haar huwelijk mogen alle leeftijdsgenoten met haar slapen. De Masai zorgen niet alleen voor hun eigen kinderen en voor hun vrouw, maar met  zijn allen zorgen zij voor elkaar. Dat maakt hun stam sterk". 

Zorgden mensen hier ook maar een beetje meer voor elkaar, pap.

Ik denk dat wij dat hier best goed doen. Kijk maar eens naar mensen die niet kunnen werken, zoals zieken en gehandicapten; zij krijgen toch geld om van te leven.  En wij betalen hier met zijn allen ziektekostenpremie, zodat alle zieken behandeld  kunnen worden. Ook al word je zelf nooit ziek, je betaalt het voor elkaar.

Ja, dat is waar.

En wij betalen met zijn allen belasting, zodat alles wat er nodig is geregeld kan worden. Van dat geld  worden wegen  gemaakt, maar ook speeltuinen voor de kinderen.

Klopt ja. Toch vind ik de meeste mensen op zichzelf; iedereen woont met zijn eigen gezin  in een huis en zorgt echt niet voor zijn buurman als die het minder goed heeft. De film gaat weer verder, de reclame is afgelopen.

    Lastig die reclame steeds tussendoor.

Nee hoor, dan hebben we toch even tijd om erover te praten, nietwaar?

    Ja, wijsneus.

"De Masai is een wijs volk. Ze kunnen heel goed overleven, ook al is het heel dor en droog.  Ze hebben allerlei manieren om hun ziekten te bestrijden. Ze maken daarbij gebruik van alles uit de natuur.  Ook zie je sjamanistische helingen en waarzeggerij. Ze hebben groot respect voor de natuur, ze gebruiken nooit teveel. Ze geloven in één God, die zij Engai noemen. Waarschijnlijk zijn er in het verleden Christenen geweest, die hen wat geleerd hebben over het scheppingsverhaal uit de Bijbel en over de Ark van Noach, want deze verhalen vertellen zij ook".

Papa, weet jij wat sjamanistische helingen zijn?

    Nee, dat weet ik niet. Ik zal het eens op internet opzoeken.

Wil je het nu doen? Het programma is afgelopen.

 Goed. Eens kijken…. Sjamanisme…. Kijk, hier op Wikipedia staat: sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven en praktijken uit verschillende culturen.  Kenmerkend is dat de beoefenaars beweren contact te hebben met een ‘andere werkelijkheid’, geesten en natuurgoden. Zij beweren dat contact onder meer bij het genezen van zieken in te zetten, maar soms ook om menselijk lijden te veroorzaken.

En nu in kindertaal, pap. Zoek maar eens op Wikikids.

Nee, daar staat het niet, maar ik kan het wel uitleggen.Ze geloven in geesten en krachten van overleden mensen en dat zij de levende mensen kunnen helpen.

Oké, zo is het duidelijk.

Denk jij dat overledenen de levenden kunnen helpen?

Ja, dat denk ik wel, want koningin Sofia vertelde in mijn dromen dat je geest blijft leven,  als je lichaam dood is.

Stuur die koningin Sofia ook eens naar mij, wil je? Ik zou dat ook wel eens willen geloven. Het lijkt mij een fijn idee dat je niet echt weg bent, als je lijf niet meer leeft.

Vind ik ook papa. Die Masai zijn zo gek nog niet. Misschien worden ze dus echt geholpen door hun overleden voorvaderen. 

Mmm, mooie gedachte. Dan zouden mijn voorvaderen ook eens koffie voor mij kunnen zetten, haha.

Nee pap, ik zou daar maar niet op wachten, doe het maar lekker zelf.

     Wil jij het voor mij doen dan?

Oké, als jij voor mij thee maakt, dan maak ik voor jou koffie.

     Goeie deal, meisie.

Dan zorgen wij voor elkaar, net als de Masai.