Boeddhisme

Boeddhisme

Mam, zullen we even naar dat speciale winkeltje gaan, waar ze wierook en Boeddhabeelden verkopen?

    Heb je wat nodig?

Ja, een vriendinnetje van school is jarig en ik weet dat ze boeddhist zijn.  Ik wil haar graag een Boeddhabeeldje geven.

O ja, ze zeggen dat die geluk brengt. Goed idee, ik ga met je mee. Ik wil daar ook wel eens wat rondsnuffelen.

--- 

Dag mevrouw. Ik zoek een cadeautje voor mijn vriendin. Als het niet te duur is, wil ik graag een Boeddhabeeldje.

 Wil je een lachende Boeddha of een mediterende Boeddha?

Mag ik ze eens zien?

    Kom maar, hier staan ze.

Jee, wat heeft u er veel! Mooi hoor. Welke zou mijn vriendin het mooist vinden?

    Dat kan ik wel uitpendelen. Hoe heet ze?

Sabita.  

 Kijk, aan dit kettinkje hangt een druppelvormig metalen gewichtje. Als ik een vraag stel, dan geeft deze pendel antwoord.

Hoe kan dat? U kent Sabita toch niet en de pendel kent haar ook niet.

Toch gaat de pendel zo meteen van voren naar achteren bewegen of rondjes draaien. Bij mij betekenen rondjes ‘ja’ en van van voren naar achteren ‘nee’. Kijk maar. Vindt Sabita deze lachende Boeddha mooi? ‘Nee’, zegt de pendel. Vindt Sabita deze mediterende Boeddha mooi? ‘Ja’, kijk maar, de pendel draait rond.

Beweegt u niet zelf de pendel met uw hand?

Nee hoor, echt niet. Stel maar eens een vraag over jezelf die ik echt niet kan weten.

Uh, in welke maand ben ik geboren?

Januari… nee, februari… nee, maart… nee, april… nee,  mei… nee, juni… nee, juli… ja. Je bent in juli jarig.

Ja, dat klopt. Mam, zag je dat? De pendel wist het. Apart hè! Hoe duur is die Boeddha?       

Deze kost €7,95.

Oké, doe die dan maar. Mooi hè mam?

Nou en of! Heeft u toevallig ook nog een klein boekje of een foldertje waar wat algemene dingen in staan over het boeddhisme? Ik wil er zelf graag ook wat over lezen.

Jazeker mevrouw. In deze folder staan in het kort de grondgedachten van het boeddhisme. Het is heel eenvoudig geschreven. U mag het gratis meenemen.

O wat fijn, dank u wel.

Een prettige dag nog, mevrouw en dank u voor het pendelen.

       Graag gedaan, tot ziens.

Wat een aardige mevrouw, hè mam.

       Zeker.

Mag ik de folder  zelf ook eens lezen, dan begrijp ik wat meer over het geloof van Sabita.

       Natuurlijk joh, lees jij het eerst maar.

"Meer dan 2500 jaar geleden leefde een prins in een kasteel. Hij heette Siddarta. Hij mocht nooit buiten komen, want zijn vader was bang dat hij de armoede en ellende  zou zien. Toen hij wat ouder was, ging hij toch kijken wat er buiten het kasteel was.  Hij schrok heel erg van wat hij zag; armoede, verdriet, ziekte en dood.  Hij kwam iemand tegen die niets bezat en toch gelukkig was en hij besloot dat hij ook  zo wilde leven. Hij gaf alles weg, maar toch werd hij niet gelukkig. 

Toen ging hij onder een boom zitten bidden voor alle arme mensen in India. Na 49 dagen zag hij in zichzelf een helder licht en wist hij hoe mensen gelukkig konden worden. Hij tekende een wiel met acht spaken.  Het wiel betekent dat je na je dood weer verder leeft en na je dood weer in een  nieuw lichaam komt. De spaken zijn de leefregels waaraan je je moet houden.

Ze zeggen dat alle daden gevolgen hebben voor jezelf. Als je iets goeds doet, krijg je goedheid op je pad terug en bij slechte daden,  krijg je slechtheid op je pad terug.  Je wordt niet door iets of iemand beloond of bestraft voor wat je doet,  maar je leert gewoon van je eigen daden. Als je alle regels goed doet, dan hoef je niet meer terug in een nieuw lichaam om opnieuw te leren.  Je ervaart dan - net als Boeddha - Gods licht in jezelf en je gaat dan naar Nirvana".

 

Mam, dit is echt heel duidelijk beschreven. Ik weet alleen niet wat Nirvana is.

       Zou het misschien de hemel zijn, Evi?

O ja, natuurlijk. Ik heb in mijn dromen van koningin Sofia geleerd dat de hemel geen plaats is waar je heen gaat als je dood bent, maar dat het een toestand van  bewustzijn is, waar alleen liefde is.

Ah, wat mooi gezegd. Wanneer is trouwens het verjaardagsfeestje van Sabita?

Overmorgen. Wat zal ze blij zijn met dit Boeddhabeeldje. In ieder geval als ik de pendel  van die mevrouw uit de winkel mag geloven.